Kosten

Alle zorgverzekeraars vergoeden de zorgverlening door de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (SPA). Wel is er, zoals bij elke zorgverlening, sprake van een eigen risico. Vanaf dat bedrag vergoedt de zorgverzekering de behandeling bij SPA.

In Nederland ben je verplicht een zorgverzekering te hebben. Indien je toch niet verzekerd bent, kan het gebeuren dat je een factuur ontvangt voor de verleende zorg. Dit is ook het geval als je zelf niet om deze zorg hebt gevraagd, bijvoorbeeld wanneer je via de politie bent aangemeld voor een psychiatrische beoordeling vanwege zorgelijk gedrag.

Volwassenen vanaf 18 jaar hebben een verplicht eigen risico bij de zorgverzekering. Dit betekent dat je het eerste deel van de zorgkosten zelf betaalt. Dit geldt ook voor psychiatrische zorg.

De hoogte van het eigen risico wordt per jaar wettelijk vastgesteld. Maar het kan zijn dat je gekozen hebt voor een verzekering met een hoger eigen risico. In dat geval moet je een hoger bedrag zelf betalen. Raadpleeg hiervoor je zorgverzekeraar.

Nieuwe manier gebruik eigen risico

Door de invoer van het Zorgprestatiemodel zal vanaf 1 januari 2022 het eigen risico ieder jaar worden aangesproken. Dit betekent dat als je in 2021 je behandeling bent begonnen en deze doorloopt in 2022, het eigen risico in 2022 ook wordt gebruikt voor deze behandeling. Hierdoor betaal je ook in het nieuwe kalenderjaar eigen risico.

Mocht je vragen hierover hebben, neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Deze kan voor jou kijken hoe hoog je eigen risico is en hoeveel je hiervan al hebt gebruikt.

Wanneer je zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengt, naar aanleiding van de door Arkin geleverde zorg, kan dit vragen bij je oproepen. Wij hebben daarom de meest voorkomende vragen en antwoorden in een overzicht gezet, deze is te zien in de veelgestelde vragen op de website van de overkoepelende stichting Arkin.

Vragen over factuur

Voor meer informatie over de factuur, bekijk de pagina met veel gestelde vragen en antwoorden: Veel gestelde vragen over de factuur – Arkin

Meer vragen over Zorgprestatiemodel?

Het kan zijn dat je door deze nieuwe regeling met vragen zit. Om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen hebben wij een pagina met veelgestelde vragen omtrent Zorgprestatiemodel opgezet. Hier kun je de belangrijkste uitleg vinden, of links naar meer uitleg.

Meer vragen?

Indien je je vergoeding wilt navragen bij je zorgverzekeraar, dan is SPA bij uw zorgverzekeraar bekend onder de naam Arkin. Dit is de overkoepelende organisatie, waar SPA onder valt. De AGB-code van Arkin is 062 907 32.

De manier waarop de gezondheidszorg wordt gefinancierd is ingewikkeld. Daarom kan het voorkomen dat je een vraag hebt als je via de zorgverzekeraar een rekening ontvangt. Deze vragen kun je stellen aan de Servicedesk Facturatieklachten. Als je over de factuur een klacht wilt indienen kan dit via klachtenfacturatie@arkin.nl.