Tips voor naasten

Als iemand in je omgeving kampt met psychische problemen kan dat ook invloed hebben op jouw leven of dat van je gezin. Deze tips voor naasten en familie kunnen je misschien helpen met de situatie om te gaan.

Zoek informatie

Hoe meer je weet over de psychische problemen van je naaste, hoe beter je kunt leren ermee om te gaan. Wanneer je meer weet over de symptomen van de ziekte, het verloop, behandelmogelijkheden, kan dat helpen er mee om te gaan. Ook informatie over hoe de hulpverlening werkt of informatie over patiënten- en familieorganisaties kunnen je steunen.

Zorg goed voor jezelf

De zorg voor een naaste kan je flink in beslag nemen. Zelfs zo ver dat je niet meer toekomt aan tijd en aandacht voor jezelf. Toch is het noodzakelijk om die te nemen. Om energie genoeg te hebben om er voor de ander te kunnen zijn, moet je regelmatig je eigen batterij opladen. Zorg voor beweging, ontspanning en genoeg slaap. Ga erop uit en doe leuke dingen met anderen. Of pak de hobby op die je vroeger graag deed.

Neem ‘afstand met liefde’

Uit bezorgdheid houd je misschien meer rekening met de ander dan met jezelf. Dat is begrijpelijk, maar toch werkt het vaak averechts. Het ontneemt je naaste het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid, en zelf word je ook niet beter van deze onvoorwaardelijke aandacht voor de ander. Wat afstand, dat geeft ruimte aan de ander, en dan blijkt hij vaak meer te kunnen dan jij en hij zelf dachten. Zoek daarom liever naar evenwicht in je betrokkenheid. Voorkom dat je in de rol van hulpverlener terecht komt, bepaal je grenzen, geef ze duidelijk aan en bewaak ze consequent.

Wees open over je situatie

Veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten als iemand in hun omgeving psychische problemen heeft. Ze schamen zich of zijn bang voor onbegrip. Het gevolg is dat ze er alleen voor staan en zich soms in bochten moeten wringen om de schijn op te houden. Dat geeft veel stress. Iemand in vertrouwen nemen maakt je juist sterker. Je verhaal vertellen kan je opluchting, begrip, steun en nieuwe ideeën opleveren. Dat hoeft niet met iedereen: kies voor een of meer mensen die je vertrouwt. Ook bij je huisarts, een maatschappelijk werker of andere professionele hulpverlener en telefonische hulpdienst kan je je verhaal kwijt.

Soms is steun bij lotgenoten een optie: één op één, in een lotgenotengroep, op internet of in een cursus. Het helpt om te ervaren dat je niet alleen bent en veel van elkaar kunt leren.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Steun van mensen uit je omgeving maakt het mogelijk om moeilijke situaties beter aan te kunnen. Het is niet zwak om steun te vragen: dat getuigt juist van kracht. Het is wel goed om je vooraf af te vragen welke steun je nodig heeft en aan wie je wat wilt vragen. Heb je behoefte aan praktische hulp, zoals bij het huishouden, regeldingen, vervoer? Of wil je meer informatie, bijvoorbeeld van je huisarts? Of zoek je juist emotionele steun en een luisterend oor? Denk na over de juiste persoon. Er is ook professionele hulp mogelijk of contact met lotgenotengroepen of familieorganisaties.

Bij Preventie kunnen we je helpen met persoonlijk advies of cursussen. Ook is er online zelfhulp, programma’s die je thuis op je computer kunt volgen. Neem gerust contact met ons op!

Platform voor naasten

Ook online kun je veel informatie vinden of steun zoeken bij elkaar. De gemeente Amsterdam maakte samen met Arkin een website speciaal voor naasten van iemand die psychische klachten heeft of verslaafd. Je vindt er verhalen of kan er even ontspannen. Er staan tips en activiteiten. En je kunt je eigen ervaringen of tips inbrengen. Bekijk het platform voor ggz naasten Amsterdam.

Bij Preventie kunnen we je helpen met persoonlijk advies of cursussen. Ook is er online zelfhulp, programma’s die je thuis op je computer kunt volgen. Neem gerust contact met ons op via preventie@arkin.nl.